Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

АЛТЕРНАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ НЕЗАДЪРЖАНЕ НА УРИНАТА /инконтиненция/

27b4275cdf67fac8ef7af010ec180724_XL

Какво представлява незадържане на урината?
Незадържането на урината (уринарна инконтиненция) е състояние, характеризиращо се със загуба на контрол на пикочния мехур. Проявява се с неконтролируемо изпускане на урина, вариращо от леко изтичане до пълно изпразване на пикочния мехур. Състоянието може да засегне всеки, но по-често се наблюдава с напредване на възрастта. В зависимост от причината за незадържане на урина, инконтиненцията може да бъде:
Стрес инконтиненция – настъпва при проблеми с мускулите на пикочния мехур. Ако тези мускули са твърде слаби, действия като кихане, смях или вдигане на тежки предмети може да предизвикат изтичане на урината. Може да настъпи в резултат на бременност и раждане, наднормено тегло, операция на простатата, прием на някои медикаменти и други.
Преливна инконтиненция – изтичане на урина в резултат на препълване на пикочния мехур. Може да се причини от нарушена инервация на пикочния мехур, мускулна слабост, запушване на уретрата (при увеличена простата, тумор).
Функционална инконтиненция – дължи се на физически нарушения на други органи и системи, като артрит, деменция, зрителни увреждания и други, които пречат за навременното стигане до тоалетната или осъзнаване на позива за уриниране.
Свръхактивен пикочен мехур – дължи се на повишена активност на мускулите на пикочния мехур. Характерно за нея е настъпването на внезапен позив за уриниране и изтичане на урината, дори при наличие на малко урина в пикочния мехур. Може да се дължи на уреждане на нервите на пикочния мехур, увреждане на нервната система, мускулни увреждания, инфекция на пикочния мехур, някои заболявания (множествена склероза, болест на Паркинсон, инсулт, диабет).
Смесена инконтиненция – често е комбинация от стрес инконтиненция и свръхактивен пикочен мехур и се проявява със симптомите и на двете.
Най-характерният симптом на уринарна инкотиннция е неволното изпускане на урина, като в зависимост от конкретната причина се наблюдават и съпътстващи признаци като чести позиви за уриниране, нощно напикаване и други.

Как се лекува незадържане на урината?
В зависимост от причината и вида на инконтиненция на урината, съществуват различни конвенциални методи за лечение включващи лекарства и хирургични интервенции. Известни са и други опции като упражнения, промени в начина на живот, а дори и някои добавки, които могат значително да подобрят състоянието.

 

Упражнения за тазово дъно (упражнения на Кегел)

Кегел упражненията включват различни техники за развитие и поддържане на мускулите в таза, отговорни за контрол на уринирането. Тези упражнения са изключително полезни в началната фаза на инконтиненция, а също и след хирургична операция в областта на тазовото дъно. Те целят да укрепят тазовите мускули, които поддържат правилното функциониране на пикочния мехур. Упражненията за тазово дъно може да се изпълняват от всеки, който страда от незадържане на урината, независимо от възрастта и пола.
За да упражнявате мускулатурата на таза свийте мускулите така, както при опит за спиране на потока на урината. Задръжте в тази позиция за около 10 секунди, след това направете почивка за около 10 сек. Повтаряйте контракциите 10 пъти, като правите 3 или 4 такива серии всеки ден. Предимство на упражненията на Кегел е, че може да се изпълняват по всяко време, където и да се намирате, без да се забелязва от околните. При правилно изпълнение и постоянство може да настъпи подобрение след 6 до 12 седмици.

Билкови лекарства
Понякога натуропатите препоръчват билкови лекарства, които са насочени към основните процеси, допринасящи за свръхактивен пикочен мехур, каквито са възпалението и оксидативния стрес. Може да използвате билки като сухи екстракти (капсули, прахове, чайове) или тинктури (алкохолни екстракти).

Бучу (Barosma betulina)
Лечебно растение, полезно при различни заболявания на пикочния мехур и бъбречни инфекции. Притежава противовъзпалително, антибактериално и диуретично действие. Освен това действа и тонизиращо за цялостното здраве на отделителната система, тъй като подхранва тъканите на пикочно-половата система, прави ги по-здрави и еластични.

 

 

Gosha-jinki-gan (Life Preserving Kidney Qi Pill)
Представлява японски билков комплекс, подходяща за различни проблеми с пикочния мехур. Има данни, че може да понижи честите позиви за уриниране, нощното уриниране и качеството на живот при свръхактивен пикочен мехур. Въз основа на различни изследвания, се предполага, че тази билка може да увеличи капацитета на пикочния мехур и да понижи броя на контракциите му чрез въздействие върху нервната система.

Лепка (Galium aparine)
Лепка влиза в състава на редица продукти, насочени към лечение на проблеми с уринирането, отчасти поради нейния диуретичен ефект. Освен това действа като успокояващо покритие върху вътрешната страна на стената на пикочния мехур и го предпазва от възпаление, което е една от честите причини за свръхактивен пикочен мехур.

 

 

 

Царевична коса
Представлява съвкупност от нишките на царевичното стъбло и е отличен лек за инфекции на пикочните пътища, употребяван още по времето на инките. Царевичната коса оказва и успокояващо действие върху отделителната система като цяло.

 

 

Хвощ
Действа диуретично, противовъзпалително и антиоксидантно.

 

Сао палмето
Тази билка е от голяма полза при мъжете, които имат увеличена простатна жлеза. Все още не са изяснени напълно всички ползи от билката, но е доказана способността й да се бори с възпалението и повлиява нивата на тестостерон, което рефлектира върху растежа на простатата и облекчава натиска върху пикочния мехур и уретрата.
Зефир корен
Коренът от зефир (Althea officinalis) притежава успокояващо и облекчаващо действие. Препоръчва се да се приема под формата на студена инфузия. За целта, накиснете билката в студена вода за няколко часа, след което прецедете и изпийте.

 

 

 

Жълт кантарион
Жълтия кантарион има потенциал да повлияят благоприятно незадържането на урина. Възможно е, обаче да се отрази на настроението, затова хора с психични нарушения не бива да ги използват без лекарска консултация. Не приемайте жълт кантарион, ако се опитвате да забременеете.
Други препоръчвани противовъзпалителни средства са бромелаин или кверцетин. За борба с оксидативния стрес, който може да предизвика възпаление на нервите, свързани с пикочния мехур подходящи са витамин С витамин Е и алфа-липоева киселина.
Преди да посегнете към билките, имайте предвид, че дори да изглеждат напълно безвредни, те са направени от растения и може да притежават редица странични действия, за които не подозирате. Затова, ако решите да добавите какъвто и да е билков продукт към терапията си или изцяло да я замените с такъв, непременно се консултирайте с вашия лекар.

 

 

Акупунктура
Акупунктурата е насочена към въздействие върху основни точки на организма, повлияващи дисбаланса на различни системи. Лечението на незадържане на урина с акупунктура обикновено се провежда веднъж или два пъти седмично, като продължителността на лечението включва 10-12 процедури. Целта на лечението е да се увеличи способността за задържане на уринирането, намаляване на честотата на позивите и да облекчи уринирането. В допълнение, може да настъпи и подобрение на сексуалната функция за същия период от време.
Зад избора на акупунктурни точки за инконтиненция е необходима сложна логика и познания от специалист в областта на акупунктурата. Известни са голям брой акупунктурни точки за нарушения на уринирането. Сред най-често използваните са BL31, BL32, BL33, намиращи се в сакралната област. Честотата на използването на тези точки се обяснява с факта, че съответстват на сегментите на парасимпатиковата инервация на пикочния мехур. Точките, за които се знае, че влияят на центъра на уриниране и парасимпатиковата инервация на отделителната система включват BL23, BL28 и някои допълнителни точки долната част на корема.
Акупунктурни точки като Ren 4 и Ren 6 в долната част на корема и Du 4 в долната част на гърба са насочени към тонизиране на бъбреците. Други точки като Ren 3 и BL64 може директно да тонизират пикочния мехур. Ако се наблюдава и нарушения в черния дроб, Liver 5, 3 или 2 може да подобри енергията Чи.

 

Хомеопатия
За да бъде оптимално ефикасно, хомеопатичното лечение трябва да бъде предписано от обучен хомеопатичен лекар. Най-често използвани хомеопатични средства в терапията на уринарна инконтиненция са:
Каустикум – препоръчван при стрес инконтинеция, свързана със затруднено уриниране.
Натрум муриатикум – подходящ при стрес инконтиненция и  свързани с менопаузата симптоми на сухота във влагалището, болезнен полов акт и история за емоционална мъка.
Парейра брава – показан при затруднено уриниране, провокирано от увеличена простата.
Сепиа официналис – препоръчван за стрес инконтиненция, свързана с възпаление на влагалището или пролапс на матката.
Цинкум металикум – показан при затруднено уриниране, свързано с позицията на тялото  или поради проблеми с простата.

 

Промени в начина на живот
Балансирайте приема на течности
В някои случаи, намаляването на количеството на приеманите течности може да помогне за понижение на честотата на уриниране. Въпреки това, недостигът на течности може да затрудни отстраняването на излишните вещества от тялото. За целта, не приемайте вода непосредствено след хранене и не превишавайте 500 мл вода на хранене. Имайте предвид, че намаляване на течностите не може да повлияе състояния на спешност.

 

Премахнете алкохола и кофеина
Алкохола и кофеина влошават признаците при свръхактивен пикочен мехур. И двете са стимуланти и диуретици и могат да засилят изпускането на урината. Премахването на кофеина не означава просто да премахнете сутрешното си кафе, а всички източници на кофеин, каквито са:

•    Чай
•    Шоколад
•    Кола
•    Енергийни напитки
•    Някои лекарства
Препоръчително е намаляване на дневния прием на кофеин до 100 мг на ден, като постепенното намаляване ще предотврати честите симптоми на отнемане като главоболие, сънливост и раздразнителност.

Избягвайте изкуствени подсладители
Изкуствените подсладители са широко използвани, тъй като чрез тях се намалява захарта и приема на калории. Въпреки тези ползи, подсладителите могат да влошат позивите за уриниране и да увеличат честотата им. Най-често срещаните подсладители включват аспартам, ацесулфам К и натриев захарин.

Редуцирайте теглото си
Наднорменото тегло създава редица рискове за здравето, включително свръхактивен пикочен мехур. Мазнините около корема и бедрата оказват допълнителен натиск върху тазовите мускули и повишават уринирането. Това е и една от причините бременните жени да уринират често по време на втория и третия триместър.

Създайте си график
Може да предотвратите честите аварии, причинени от свръхактивен пикочен мехур чрез спазване на график за посещение на тоалетната. Това може да бъде от полза, дори и при липса на позиви, тъй като желанието за уриниране при инконтиненция, обикновено настъпва спонтанно и без предварителни сигнали.

Следете симптомите
Точно както хранителния дневник помага за загубата на тегло, така и следенето на симптомите на пикочния мехур може да помогне за установяването на някои провокиращи фактори и ситуации. Освен това, записването на честотата и обема на уриниране може да помогне на вашия лекар да определи най-подходящия за вас курс на лечение / Фрамар

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up