Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

АЛЕРГИЧЕН РИНИТ И ХОМЕОПАТИЯ

алергичен-ринит

Алергичният ринит е познат още и под името „сенна хрема”. Представлява алергичен синдром със сезонен характер, който се отключва при генетично предразположени индивиди, когато са в контакт с дадени алергени /полени/.

През пролетта и лятото, които са период на цъфтеж, се наблюдава максимална концентрация на полени във въздуха. Това са най- критичните периоди на годината за чувствителни индивиди.

През първите месеци на годината също може да се наблюдава повишена концентрация на полени в атмосферата, защото тогава цъфтят дърветата с високи стъбла, кипариси, брястове, явори, брези и др.

През април, май, юни преобладават полените от житни растения и маслините. В края на пролетта и през лятото се увеличават полените от пелин и пелиноподобни растения.

Обикновено първите епизоди на сезонния алергичен ринит се появяват между 10 и 30 годишна възраст и много често това страдание се появява при генетично предразположени индивиди. Ако един от родителите има алергично заболяване, то вероятността детето да има алергичен ринит е 30%, а ако и двамата родители са алергични, то рискът се повишава на 80%.

СИМПТОМИТЕ на АЛЕРГИЧНИЯ РИНИТ

Поленът попада в организма с въздуха, който вдишваме, което обяснява защо симптомите при това заболяване сa предимно от страна на дихателната система. Първата проява е кихането – често залпово от 10 до 30 в серия. Имамаме еприятен сърбеж в носа и светли слузести секрети. Често към тези симптоми се прибавят и такива от страна на очите – т.нар. алергичен конюнктивит –

–обилно и дразнещо сълзене

–сърбеж

–усещане за парене

–зачервяване и оток на клепачите

–непоносимост към светлина.

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Хомеопатията играе важна роля в борбата със сезонния алергичен ринит, както по отношение на лечението, така и за профилактиката на доста неприятните прояви по време на острата фаза.

Предимствата на хомеопатичните медикаменти е, че не причиняват сънливост или смущение в концентрацията, както и че могат да бъдат приемани дълго време, много пъти на ден без никакви противопоказания.

СЕМЕЙСТВАТА РАСТЕНИЯ, КОИТО НАЙ-ЧЕСТО ПРЕДИЗВИКВАТ ТОЗИ ВИД АЛЕРГИИ:

–земеделски житни култури, както и спонтанно растящи видове , които цъфтят от края на март до септември, като пикът на насищане с полени е през май и юни

–сложноцветни /пелин и др./ , при които цъфтежът трае през цялото лято и есента

–копривови, които цъфтят през лятото

–дървета – брези, лещници, бук, кипарис, маслини и др., които цъфтят през март и април.

През острата фаза хомеопатичните медикаменти трябва да бъдат подбирани съобразно характерните симптоми на алергията. Трябва да се открият лекарствата , чиято патогенеза /механизъм на действие/ е максимално близка до острите клинични прояви на болестта.

Добре би било след това пациентът да получи хомеопатични разреждания от полени и дори от растението, което е предизвикало алергията.

Allium cepa 9ch се предписва, когато ринита започне с кихане и се придружава с прозрачно и воднисто слузесто течение от носа. Често горната устна и ноздрите са напукани. Може да се появи лек конюнктивит , който се придружава от обилно сълзене и сърбеж в областта на очите. Нерядко тези симптоми се придружават и от спастична кашлица и усещане за сърбеж в ларинкса.

Euphrasia officinalis 9ch – е хомеопатичния медикамент, който най-добре облекчава симптомите на конюнктивита. Често пациентите се оплакват от неприятно усещане за наличие на чуждо тяло в окото, което пари и сърби. Също са налице усещания за замрежване на очите и фотофобия.

Sabadilla е великолепен медикамент за случаите на сезонен ринит, при който се появяват силни и чести кихавици, усещане за парене и запушен нос, придружено от неприятен сърбеж по лигавицата на носоглътката.

Histaminum се препоръчва в случаите на конюнктивит със зачервяване, силен сърбеж с чувство за парене по ръбовете на клепачите, усещане за чуждо тяло в очите и ринит със запушване на носа , без ринорея.

Sanginaria Canadensis е полезен медикамент, когато усещането за парене е локализирано, в основата на носа, устата и гърлото, също като, че ли е напукано. Състоянието се придружава от свръхчувствителност към миризми, най-вече мирисът на цветята.

Naphtalinum – се предписва при остър спастичен ринит с обилно воднисто и силно дразнещо течение от носа, придружено от кихавици. Конюнктивитът също е с обилна секреция. Може да се появи и дразнеща кашлица.

ПРОФИЛАКТИКАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ПОНЕ ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ПОЯВАТА НА ИЗРАЗЕНИ СИМПТОМИ НА СЕЗОНЕН АЛЕРГИЧЕН РИНИТ.

През  последните  години  се  наложи  и  терапията  с  Шуслерови  соли.  Тя  също  е  безопасна  е  ефективна.

Две  са  солите, които  са  фаворити  в  борбата  с  алергичния  ринит – Шуслерова  сол  № 3 – Ферум фосфорикум  и  Шуслерова  сол  № 8 – Натриум  хлоратум.

А  най-интересното  е ,че  може  да  се  приготвят  и  капки  за  локално  приложение.

Как ? – като разтворите 2 таблетки Шуслерова сол 8 Natrium chloratum в 50мл физиологичен разтвор. Поставяйте 4 пъти по 4 капки в носа.

 

Прочетете  повече  за  алергиите  при  децата

 1. Avatar
  teodora georgieva

  ZDRAVEITE NASKORO OTKRIXA NA SIN1TMI KOITO E NA 6 GODINKI POLENOVA ALERGIQ ISKAM DA POPITAM IMALI XOMO PATI4NI LEKARSTVA KOITO DA MY POMOGNAT BLAGODARQ PREDVARITELNO

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теодора , има много препарати ,които ще помогнат на вашето дете. За начало започнете Поумон хистамин 15 сн – 5 гран. на ден за 1 месец.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Виолета Велкова

  Здравейте д-р Янакиев и за Много Години!Желая Ви здраве и късмет! Искам да Ви попитам за дъщеря ми – 4 г. и 9 м. Изминалия месец лекувахме дълго хрема /1 месец/ и отит – завършихме със зинад. Сега е добре, но от няколко дни има сърбеж в носа и кихане 2-3 на ден предимно сутрин, а точно така при нея след няколко дни започва бистрия секрет от носа. Какво бих могла да и дам, за да предотваря повтаряне на хремата. Благодаря ВИ предварително! Лек ден!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виолета,
   За да изчистим хремата и остатъчния отит ви препоръчвам :
   –Нукс вомика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хепар сулфур 15 сн – 5 гран. на ден


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Кера Атанасова

  Получател: rahneva83@mail.bg

  Здравейте, д-р Янакиев
  На 62 г.съм, а от 27 години страдам от алергия към влага,плесени,домашен прах-битова алергия,а имам и професионална към хлорна вар и машинско масло.Избягвам да не съм в контакт,но немога да се опазя от дом.прах и хлорната вар,коята я има в питейната вода и ме алергизира всекидневно.Постоянно ме боли главата предимно челото и тила отзад, носът ми е все запушен,без секрети,сутрин като стана изтича по една капка от него и ме сърби,а също и кихам.Често са налага да пия антибиотик,облекчение има,но за кратко,също пия Зодак и пръскам Куикс,но неможе постоянно с таблетки.Освен това имам алергичен рино-синуит,от който лежа всяка зима в болницата.Рино-синуита ми е фронтален и максиларен.Паралелно с алергията боледувам и от параноидна шизофрения,за която поддържам постоянно лекарства.Вземам таблетки и за регулиране на кръвното налягане.Оперирана съм от карцином на матката и имам пълна хистеректомия през 2009г.
  Обръщам се към Вас да ми помогнете да се справя с алергията към дом.прах и хлор , от която съм постоянно с главоболие и запушен нос.
  Напълнях много от антидепресантите и съм 106 кг.,164см висока,емоционална и чувствителна,с тревожни мисли,имам страх от това да не се случи нещо лошо на децата ми,често имам запек,имам апетит.
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кера,
   За да се преборим с алергичния ренит смятам ,че най-добре ще е за вас следната комбинация :
   –Арсеникум албум 15 сн -5 гран. сутрин
   –Дулкамара 9 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Кера Атанасова

    Здравейте,
    много Ви благодаря за отговора.Само искам да попитам колко време да ги приемам,за да има резултат?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Кера,
     Поне един месец.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Гергана

  Здравейте,д-р Янакиев
  Мъжът ми има някаква алергия или нещо подобно, която се изразява в кихане. Това се случва сутрин след ставане от сън или когато някой му пипне носа. Броят на позивите е около 20. Секрета е винаги гъст, прозрачен или леко бял. След това няма проблем. Като цяло е много здрав мъж физически и здравословно.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   Давайте на мъжа си Нукс вомика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Гинка Паунова

  Здравейте,
  Имам син на 18г,който от 2 години има поленова алергия с кихане и носов секрет.Давах му Зиртек,но той го успива и се чувства неадекватен.От 2 седмици приема Pollens 15CH.Смятям да го комбинирам с Histaminum 15CH.Вихте ли ми казали дали това е правилно решение.
  Предварително Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гинка,
   Да това е правилно решение.
   Може да използвате и новия хомеопатичен спрей за нослето – Инфлу назал – 2 пъти по 1 впръскване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Владимир

  Здравейте д-р Янакиев,
  Имам алергичен ринит от години, проявяващ се целогодишно. Преминах през лечение УНГ-години, алерголог-8 месеца, но след 2-3 месеца сътоянието е същото. Сутрин кихане, бял секрет през целия ден, през нощта запушен нос, липса на достатъчен сън, сухота в очите. Моля за Вашия съвет.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Владимир,
   Започнете да приемате Апис 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и впръсквайте в носа новия препарат Инфлу назал – 3 пъти по 1 впр.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Тодорина Симеонова

  Здравейте Д-Р Янакиев,Дъщеря ми е на 16 г.и има алергия към цъфтеж,която е придружена с кихане и запушване на носа.Като за този период приема Фортекал.Моля за Вашия съвет за провеждане на хомеопотично лечение.
  Предварително Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тодорина,
   За начало започнете с Апис 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   и Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Здравейте, Д-р Янакиев! Баща ми е на 50г и от доста време има проблем с постоянно стичащ се секрет от носа към гърлото, който го задавя. Секрета е бял и е по силен сутрин. Прави си тест за алергия няма, ползва най-различни спрейове за нос, но няма резултат.Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кети,
   За такъв вид секрет препиоръчвам :
   –Калиум муриатикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Геломиртол форте – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Здравейте докторе,
  Дъщеря ми е на 5 години и в момента има страхотни кихавици,имам предвид силни и като кихне чак плуе навсякаде около себе си, също така и от нослето излиза прозрачен секрет. Кихането е от вчера на 15 минути, когато не киха носа и е запушен и не може да диша през него. Започнахме с нукс вомика 200,не помогна, арсеникум албум 30 на по чести приеми,не помогна, натриум морятикум 200 няма промяна. Тя буквално не спира да киха вече гласа и е променен незнам какво да правя, моля за съвет!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя
   ,Започнете с Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Таня Гюрова

    Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 16г. и има алергия към цъфтежи, които сега започват ( липа и др.)Симптомите й са кихане, запушване на носа, сърбеж в очите и гърлото. До сега сме прилагали Кларитин, Ксизал и капки за очи Опатанол, но без особен ефект. Отделно по наше осмотрение взима вече втори месец Ринитал, но пак без ефект.
    Какво бихте ни препоръчали?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Таня,
     Започнете следната схема :
     –Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
     –Нукс вомика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Кристин Петрова

  Привет, д-р Янакиев!

  На 26г. съм и имам алергия към тревни полени, която започна да се проявява от няколко дни. Симптомите са следните – сърбеж в носоглътката, често кихане, запушване на носа, подута носна лигавица, понякога силен и парещ сърбеж в очите. Освен изброените симптоми, усещам и чувство на умора и отпадналост, както и тежест и напрежение в челото и слепоочието.

  Бих искала да опитам лечение с хомеопатия и ме интересува какво бихте ми препоръчали и с каква продължителност на прием ?

  Благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кристин,
   В момента алергичните прояви са реакция към полените от цъфтежа на липата, жито и коприва.
   Препоръчвам Ви следната схема :
   –-Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Апис мелифика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Еуфразия 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Ирена

  Здравейте. Синът ми е на 8 години и има алергичен ринит , алергия към домашен прах и акари. Съвсем леко реагира на котки и плесен. Подходящо ли е лечение с Ринитал ? Колебая СЕ за шуслерови соли 3 ? Също се замислям за Blatta orientalis ( малко страшно ми се вижда да му давам хлебарки) . Ще съм благодарна да видя вашето мнение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирена,
   Не е важно към какво е алергичен детето Ви , а какви оплаквания има.
   Много честе тестовете за алергии лъжат.
   Може да давате Ринитал – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Кристина

  Здравейте д-р Янакиев!Дъщеря ми е на 4 г. ходи на градина.На няколко пъти се появява залпово кихане,съответно отток на лигавицата и запушване на нослето,отделя се воднист,бистър секрет.Започва сърбеж в носа,небцето и ушите.С Алиум цепа овладяваме положението,но въпросът ми е дали е подходящо да давам и Ринитал и по каква схема?Благодаря ви

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кристина,
   По – добре започнете Нукс вомика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Красимира Танева

  Здравейте д-р Янакиев бих искала да знам противопоказно ли е да се пият по няколко вида хомеопатични лекарства наведнъж.Защото имам изписани 5 вида по 6 пъти по 1 на ден, но нямам никакъв ефект.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   Да ,толкова много лекарства наистина объркват организма.
   Аз не изписвам повече от 2 на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Антония

  Здравейте,моля помогнете.Синът ми е на 3г и 4м,на скоро му извадиха носната сливица и след седмица пак всичко започва.Киха много често и течат бяло жълти секрети.Започна пак да хърка и неможе да диша през носа.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антония,
   Може детето Ви да приема Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Ако е минало 1 месец от операцията може да впръсквате в нослето Кависепт – 2 пъти по 1 впр.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Весела

  Здравейте,д-р Марио! Имам дете на 5 г.В рамките на месец 2 пъти боледува.Симптомите са често кихане,жълти гъсти секрети и кашлица.Може ли да се дава нещо хомеопатично за по- бързо оздравяване? И тези симптоми могат ли да са признак за синузит? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте весела,
   Да тези симптоми могат да бъдат признак и на синузит и на възпалена трета сливица.
   Пре поръчвам Ви Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Мария

  Здравейте, д-р Марио!
  От около месец съм със запушен нос хрема, първо започна едната ноздра после другата,след това потичаше от носа бистър секрет.понякога с кихане. Нямам болки в синусите… само сърбеж в носоглътката и очите и сълзене.. Какво хомеопатично лечение бихте ми препоръччали

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Започнете Стикта пулмонария 9 сн – 2 пъти по 5 гран. и Нукс вомика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виторио,
   Да…


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Мила Петрова

  Добър ден ! Страдам от алергичен ринит от няколко години и в момента иска да опитам с хомеопатия . Към този момент имам сърбеж в носа придружен с пристъпи на кихане, имам и алергичен конюктивит ,който се изразява чрез чуждо тяло в окото и чрез сухота в очите и не ползвам нищо в момента и леки болки в главата.Моля да ми препоръчате какви хомеопатични лекарства да си купя и как да ги пия ! Благодаря предварително !!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мила,
   Започнете с Ринитал – 3 пъти по 1 табл. и Нукс вомика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Цветелина

    Здравейте, откриха на 4г.ми дъщеря алергичен ринит, преписаха и Ефира за дъвчене и капки за очи, които и капя в носа -Макситрол.Като продължа да и давам първите до края на Май, а вторите 20 дена. Не мога да разбера от какво е алергична и дали това ще и помогне до го преодолее, защото тя го каро леко-Кашляше и имаше суполи.Трябва ли да се отиде на алерголог за да е тества от какво е алергична. Благодаря ви

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Цветелина,
     Малко е съмнително да определим, че Вашата дъщеря е алергична.
     Няма нужда от алерголог.
     Така и сте започнали тази терапия, довършете я до края на април.
     Добавете Пулсатила 30 сн – по 5 гран. на ден.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Здравейте д-р Янакиев.Синът ми е на 9год.има алергия панел5,прах,полени и т.н.Май месец ще ходи на синьо училище и искам профилактично да му давам хомеопатия.Отдавна не е правил пристъп.В момента давам и каустикум (ако това има значение)Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ваня,
   Започнете да давате Поумон хистамин 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. П.Савова

  Моето момченце е на 5г.и не може да ми обясни какво го дразни и какво усеща. Видимо е зачервяването на очите (особено в края) и при свиването като тик през целия ден- това е първа фаза поне 1 месец от март.Премина в правене на муцунка с уста постоянно-отново като тик без да се усеща,че го прави. Вече има и бистри секрети с дразнене на носа. Не намирам подобни симптоми описани в публикацията. Давам му ш.сол 2 (1×3),триото за имунитет и 4 при хрема.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Савова,
   това, окето Вие описвате е тик.
   Най-добре ще се повлияе от Киетюд – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Цветелина Груева

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Вече имаме книгата „От Нула”, която е много полезна. Обръщам се към Вас с молба за съвет по следния въпрос: Синът ми е на 3г. и 6м. от м.ноември 16г. започна кашлица, най-силно изразена докато спи, когато се натрупа секрет в гърлото му. Киха, но не често, а нослето през нощта сякаш е сухо. Времето, в което се появи този проблем бе придружено с наличие на котки у дома. Котките не живеят при нас от 4 месеца. Закупихме овлажнител за въздух, бяхме на специалист уши, нос, гърло, правихме инхалации с физ. разтвор, приема бъзак и клеева тинктура за подсилване на имунната система. Приемал е фенистил капки по 10 дни 3 пъти вече, от които се подобрява състоянието му и кузихром пръскаме в носа по 7 дни в месеца. От както е започнал този проблем на два пъти спря да кашля за около 15 дин и след това започва отново кашлица. Не сме правили тест за алергия. Давам му поумон хистамин 3 пъти по 5 гран., притеснена съм от това, че се подобрява от антихистаминовите капки, които мисля, че е вредно да приема толкова често. Много се надявам хомеопатията да ни помогне. Моля Ви за съвет. Благодаря Ви предварително!
  С уважение: Ц. Груева

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Трудно мога да Ви дам съвет при толкова дълга кашлица и без преглед.
   Приемам,че има секрети от зад по гърлото.
   За целта е добре да се подсушат.
   Започнете тази схема :
   –Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Красимира Мицова

  Здравейте,д-р Янакиев!
  Моля, да помогнете и на мен!На 58 години съм и от много годни имам алергия към прах и полени.Непрекъснато ми тече носът и е запушен.Гърлото е все червено ,парещо ,а щом сложа храна в устата започва силно да ме дразни ,независимо дали е солено,кисело,сладко.Започвам да кашлям и отделям храчки.Това е най-големият ми проблем-кашлицата инапъването да изкарам храчките.Всеки ден се мъча.Пия лорано и зенаро ,но и те
  вече не ми помагат.Моля, да ме посъветвате,какво да приемам!
  С уважение:Красимира Мицова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   Започнете да приемате Ангин хил – 3 пъти по 1 табл. и Ринитал – 3 пъти по 1 табл. за 1 месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Красимира Мицова

  Благодаря ,Ви д-р Янакиев!

  С уважение : Красимира Мицова

 23. Здравейте Д-р Янакиев,
  синът ми е на 10 г. От 2015г. Има алергия пролетта, най-вече го мъчи запушен нос, има и често кихане и сърбеж в очите.
  През 2015г. Ни изписаха Авамис и Ксизал
  Миналата година минахме на хомеопатия- четни дати апис мелифика 15 сн сутрин по 5гранули, нечетни-поленс 15 сн сутрина по 5г., всеки ден – вечер поумон хистамин 15 сн по 5 г.
  Моля Ви за съвет, не ни се отпушва носа…
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте силвия,
   Като профилактична терапия е правилна.
   но, в моменти на обостряне Ви препоръчвам нукс вомика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Десислава

  Здравейте Д-р Янакиев!Дъщеря ми е на 5год от четири дни започна да кашля само вечер като си легне и то към два,три часа сутринта през деня нищо и няма не кашля…Вчера я водих на лекар няма и нищо,няма и задни стичащи секрети в гърлото.Лекарката каза че това било алергия имало много високата концентрация на полени и затова кашляла.Бихте ли ми препоръчали нещо,че тази кашлица в ранните часове много я мъчи.Благодаря Ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   препоръчвам Ви :
   –Арсеникум албум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Ипека 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 25. Ирена Иванова

  Здравейте! Тео е на 6 г. При на проблема е със запушен нос само сутрин след ставане от сън. След издухване на нослето всичко е наред до следващата сутрин и така целогодишно.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирена,
   Смятам ,че нямате голям проблем.
   Ще е добре да се прегледа детето.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Айтен

  Здравейте, имам алергия към плесени и полени получавам силно зачервяване , сълзене и дразнене на очите през май, юни, юли и август кърмачка съм какво бихте ми препоръчали?
  Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айтен,
   Еуфразия 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Поумон хистамин 15 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. Костова

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 5,5г и почти от една година е почти с постоянно запушен нос. Правихме много изследвания, няма бактерии, след два отита (АБ) и лекуване най-вече с отоглоуб и Калиум муриатрикум 15сн, за около месец нещата утихната. При тимпанометрия всичко беше ок, но носа не се отпуши на 100%. В момента пак е много силно запушен, от време на време киха (денонощно) и изхвърчат секрети от нослето. Тази зима изкапахме много капки – цилоксан, виброцил,макситрол, кузихром,бактробан и назонекс, почти цяла зима беше на инхалации с физ.р-р и противоалергични. Моля да ме насочите към нещо, което би помогнало за момента, понеже заминаваме на почивка да може да се облекчи този нос (не хърка през нощта, просто се буди по някое време и започва да шмърка навътре и се буди).
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа костова,
   Започнете да впръсквате в нослето Грип стоп – спрей – 3 пъти по 1 впр. и да му давате Хепар сулфур – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Фатме

  Здравейте докторе,синът ми е на 5 г има алергичен ринит към житни и тревисти полени, дом прах, акари, котка. С какво хомеопатично лечение бихте ми препоръчали. В момента езикът му е обложен, хремав, от време прокашля.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Фатме,
   Започнете да давате Поумон хистамин 15 сн – по 5 гран. за 1 месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Десислава Русенова

  Здравейте,от няколко месеца имаме котка синът ми много си играе с нея ,но от време навреме започва да киха по много пъти и носът му се запушва.Предполагам ,че това се дължи на котето.Мога ли да му давам хомеопатия да облекчи състоянието му.Благодаря ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   това де се дължи на котката.
   Давайте на детето Нукс вомика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. СТАНИМИРА ЯНЕВА

  ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р ЯНАКИЕВ,
  ПРЕДИ ДНИ ПРАВИХ КОЖНИ ТЕСТОВЕ ЗА ДИХАТЕЛНА АЛЕРГИЯ НА ДЪЩЕРЯ МИ.ОКАЗА СЕ ЧЕ Е ЧУСТВИТЕЛНА КЪМ КОТКА,КУЧЕ,ПАПАГАЛ,ДОМАШЕН ПРАХ И СИЛНО ИЗРАЗЕНО КЪМ ПЛЕСЕН.
  ПРЕДПИСАНИ И СА НАЗАЛНИ КОРТЕКОСТЕРОИДИ,ОРАЛНИ АНТИХИСТАМИНИ И ЕФИРА.ОСВЕН ТАЗИ ПРОФИЛАКТИКА, НИ ПРЕПОРЪЧАХА ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ С АЛЕРГЕН АЛТЕРИАРИА ЗА 3Г.
  ПРИЧИНАТА ДА ПОСЕТИМ АЛЕРГОЛОГ Е ЧЕ ДЪЩЕРЯ МИ СТРАДА ЦЕЛОГОДИШНО ОТ РИНИТ,ОБСТРУКЦИЯ НА НОСНИТЕ КОНХИ И ЗАДЪХВАНЕ.НЯМА ДАННИ ЗА АСТМА,НО ДОКТОРКАТА КАЗА ЧЕ, АКО НЕ Я ЛЕКУВАМЕ АДЕКВАТНО МОЖЕ ДА И СЕ ПОЯВИ.ОТ 3Г ПОСЕЩАВАМЕ КЛАСИЧЕСКИ ХОМЕОПАТ,НО ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ НЕЩАТА НЕ ОТШУМЯВАТ.ЛЕКУВАМЕ УСПЕШНО С ХОМЕОПАТИЯ ИЗЯВЕНА КЛИНИКА НО НЕ И ТОЗИ ХРОНИЧЕН АЛЕРГИЧЕН ТЕРЕН.МОЛЯ ДА НИ НАСОЧИТЕ КЪМ НЯКАКЪВ ПРЕПАРАТ КОЙТО СПОРЕД ВАС БИ ПОВЛИЯЛ.
  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Станимира,
   Много точно описвате оплакванията на Вашето дете и изследванията, които сте правили.
   Но за да бъда прецизен се нуждая от по – подробен преглед за да определя типа дете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Кристина В.

  Здравейте д-р Янакиев ! От три- четири дни детето ми (3 г. и 4 мес.) е с влажна кашлица . При няколко последователни изкашляния се изчистват храчките. Особено се обостря през нощта и в легнало положение. Няма t , гърлото е леко сочно и зачервено. Няма носен секрет и диша спокойно. Какво препоръчвате в този случай. Благодаря и хубав ден.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кристина,
   Добре е да давате отхрачващ сироп – напр. Бентус – 3 пъти по 5 мл. и хомеопатичния медикамент Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 32. Здравейте доктор Марио!Имам син на пет и половина на който от една седмица при смяната на температурите започна да киха и му се запушва носа ту едната,ту другата ноздра обикновено сутрин. Когато излезе на вън няма проблеми, доста пъргаво и игриво дете е. Какво мога да му дам за да преодолеем този момент докато се уеднаквят температурите? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Женя,
   Препоръчвам Ви Нукс вомика 15 сн – 2 пъти по 5 гран. за 2 седмици.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. Борислава

  Здравейте, Д-р Янакиев! Синът ми е на 4г.с неустановена алергия-алергичен ринит! Започва със запушен нос и се усложнява! Назначавани лечение ериус,отривин спрей,назик,ацц спрей, ксизал! Минахме през всички,но не знам вече какво да правим? Какво бихте препоръчали?

 34. Денислава

  Здравейте,др.Марио!Имам близнаци на 2г.От известно време са с алергична хрема и кашлица.Не е установено от какво е,но е вероятно да е от района,където живеем-мъгли,дим от предприятия и печки на дърва,висока влажност.Хремата е слузеста,прозрачно-бяла и не изтича много навън.Често има засъхнали корички.Децата спят с отворена уста и похъркват.Чуват се и хрипове.Състоянието е съпроводено от зачервени и сърбящи нослета.Често кихат,особено при смяна на температурата(като отворя да проветря,като излезем от банята).По-рядко имат сърбеж в очите и понякога сутрин имат секрет.Сълзите им причиняват зачервяване на кожата около очичките.Имат и кашлица-ту суха,ту влажна.Отскоро започна влошаване-хремата стана гнойна.Педиатърът каза,че рецидивира в синузит,иска да пием някакви прахчета Ефира.Имаме и непоносимост към млякото.Моля Ви кажете ми как да овладея гнойния процес и какво да давам като профилактика,за да не се стига до такива усложнения.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте денислава,
   Много ме съмнява дали диагнозата на близнаците е алергична хрема.
   най-вероятно започват да развиват трета сливица.
   Започнете бърза имунопрофилактика с Калкарея карбоника 30 сн – по 5 гран. на ден и този сироп .
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Денислава

  Благодаря за бързия отговор.Не съм се сещала,че това може да е проблема,а и педиатърът не е изказвал мнение.Бих искала само да Ви попитам дали посочената схема ще повлияе упоритата кашлица,която най-много ме притеснява,тъй като зачести,а и повече от два месеца не мога да я овладея?В момента през нощта е суха,а денем е леко влажна,с много трудни опити за отхрачване.Има ли хомеопатия,която целенасочено да повлияе тази кашлица или посочената терапия е достатъчна?Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денислава,
   Най-добре е да се прегледа детето и да се направи индивидуална схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Евелина

  Здравейте д-р Марио Янакиев мъжът ми е с поленова алергия, на 30год. е, има изразена хрема, често и силно кихане и от кихането явно е раздразнил и белите дробове, от няколко дни е и с кашлица. постоянно запушен нос, най-много вечер. сърбеж на гърлото и в очите, сълзене и парене. но носа е най-големият проблем, буквално трудно диша. като дете е имал и астма. в момента използва еуфорбиум спрей но моля ви дайте някакъв съвет и за нещо друго. много е зле.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евелина,
   Нека да приема и Апис 15 сн – 4 пъти по 5 гран.
   и Рестив – 4 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р Марио ЯНАКИЕВ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Евелина

  Здравейте д-р Янакиев, едва снощи успяхме да намерим лекарството. обаче още след първия прием на Restiv мъжа ми започна да се задушава, не му понесе лекарството. той е с силна кашлица и от Restiv се усили кашлицата и се задушаваше. не знам защо така се получи. Апис не успяхме да намерим. Кажете какво да правим.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евелина,
   Щом като е реагирал на рестив, явно има силна алергия и трябва да потърсите специализирана помощ. Няма да е прецизна терапията по интернет.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. Ивайло

  Здравейте д-р Янакиев,
  Дъщеря ми е на 2 г. и 4 м. и откакто е започнала градина (през м. март) не е спирала да боледува. Миналата седмица лекарката се усъмни за трета сливица, защото нямаше сополи, а хъркаше и не можеше да диша през носа и кашляше доста като заспива. Тази седмица пък много си чеше носа, има сополи и е почти запушен, пак трудно заспива като кашля и не може да диша. Кашлицата се обостря рано сутрин, след ставане. Минахме през тонзилотрен, инфлуцид и цинабсин + пръскане в нослето. Сега е на шуслерова сол номер 3, ксизал и капки анталерг, които капем в носа. Личната се съмнява за алергия. Какво мога да добавя към това лечение? Благодаря предварително.

  1. Ивайло

   Пропуснах да кажа, че сутринта кашлицата е по-скоро откъртваща заради стичащите се секрети, а през деня е по-скоро суха.

   1. Mario Janakiev

    Здравейте Ивайло,
    Да, това е трета сливица и кашлицата е от секрети. Ще се наложи да си купите инхалатор и да правите инхалации с физиологичен разтвор. Впръсквайте в нослето Силвер Скалер и давайте през устата Хепар сулфур15 сн – 3 пъти по 5 гран.
    С уважение д-р МАРИО Янакиев


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 39. Ивайло

  Благодаря за отговора, но доста четох за третата сливица и алергичния ринит и започнах да давам Аграфис 5 сн х 5 бр. сутрин и Поумон Хистамин 3 х 5. Грешно ли е това лечение? Хепар сулфур давах преди време пак според Ваша преценка, след поредно боледуване.

  1. Mario Janakiev

   Не е грашна комбинацията, ако превалира алергията.
   Хепар сулфур е показан, когато секретите са гнойни.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Ивайло

    Секретите не са гнойни. Забелязвам, че откакто включих Поумон хистамин кашлицата след лягане намаля и вече не се буди нощем от кашляне. А аграфис-а трябва ли да го комбинирам с нещо за вечерта, например калкареа фосфорика или карбоника?
    Поздрави и лек ден.

    1. Mario Janakiev

     Трудно мога да преценя без преглед


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Ивайло

      Разбирам. А колко време да давам Аграфис и Поумон Хистамин. Предполагам аграфис-а е за 2-3 месеца,но за поумон хистамин-а не съм сигурен – 3 пъти по 5 за една седмица и после 2-3 месеца само по 5? В момента го давам в разреждане 9 СН.

     2. Mario Janakiev

      Тази комбинация давайте до 15 юли, и нека до септември да си почине.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 40. Даниела

  Здравейте Д-р Марио, детето ми е на 3,5. Често боледуващо с бронхиолити, но за щастие намерихме вярното лечение и рядко стигаме до вентолин и пулмикорт. Много често обаче носът му е запушен, без да има секрети. Нощем това води до лош сън и дишане през устата, какво бихте ми препоръчали, за да може да диша нормално и през ноща? Сега му капя сутрин и вечер Еуфорбиум капки, но не виждам за момента подобрение… Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Явно детето ви е предразположено към алергия.
   Препоръчвам Ви да му давате Нукс вомика 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и Апис мелифика 15 сн – 3 пъти по 5 гран. през устата.
   Подсилете имунитета му със сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 4 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Здравейте, д-р Янакиев. Синът ми е на 8 г. Третата му сливица беше отстранена оперативно, когато беше на 5 г, а другите две бяха обработени с апарат „Целон“. До операцията тези две сливици бяха големи, гладки, без крипти. След операцията едната е с доста намален размер (другата си е голяма),но се появиха криптите, където явно се събира храна и понякога падат бели топченца с неприятен мирис. С почти постоянна задна хрема е, като секретите най-често са зелени и има лош дъх от тях. Повлияват се за кратко от капки Тобрадекс. За известен период, по предписание на лекар-хомеопат, давах Natrium muriaticum 30 CH 3х3 на ден. Задната хрема и белите топчета изчезнаха, но направи отит с намаление на слуха на едното ухо и се наложи неколкократен прием на антибиотик. След което проблема със задната хрема се завърна. Забелязах, че добре се повлиява от Шуслерови соли №3 и №8 в начален стадий на разболяване. По мои наблюдения разболяванията се дължат не толкова на проблем със сливиците, които всички лекуваха през годините, а на хремата. Ако тя бъде овладяна в началото, други симптоми не се развиват. Вече поръчах Вашия сироп за имунитет и ще му го давам по описаната от Вас схема. Въпросът ми е какво друго мога да давам, за да подсиля имунитета му и да се отървем от безкрайната задна хрема? Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валя,
   Освен сиропа Д-р Марио Имунокидс Ви препоръчвам да давате Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. за изчистване на всякакви остатъчни секрети.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 42. Виктория Н.

  Здравейте!
  От около година малкият ми син на 2г.и 8м. страда от почти постоянна кашлица. Според пулмолог има предастматично състояние. Пие Ефира от 4м.
  Когато е болен е просто ужасно. Започва със суха, непрестанна кашлица, понякога завършваща с повръщане на секрети. Така е 2-3 дни. След това започва продуктивна кашлица. Тя продължава около 7-10 дни. Тогава честотата на кашляне намалява. Когато вече няма хрипове и секрети обаче продължава да кашля. По няколко пъти на ден, непродуктивна. Нощно време не кашля. Кашлицата е най-интензивна след сън и когато бяга. Също ми прави впечатление, че често се изкашля 2-3 пъти и след това кихва. Хремичка има понякога и то доста странна. Обикновено при разболяване започва първо кашлицата и в последствие се появява хрема, като има дни в които нослето е сухо,а в други дни има сополки.
  Какво ще ми препоръчате да му давам? Вече до гуша ми дойде от сиропи, инхалатори и т.н. Попаднах на Поумон Хистамин. Удачен вариант ли е?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виктория,
   Трябва да намалим предпоставката за започване на болест. За ова ако ходи на градина – спрете го.
   Смятам, че детето ви не толкова е алергично, а възпалява третата сливица.
   за това Ви препоръчвам тази профилактична схема за 3 месеца:
   Сироп Д-р МАРИО Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   – сутрин Аграфис 5 сн – по 5 гран.
   – вечер Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.
   При начало на кашлица – веднага започнете инхалации с физиологичен разтвор и давайте Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъи по 5 гран. и Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 43. Aleks Ivanov

  Здравейте на 27 години съм вече 2 години се боря с бактериален конюнктивит ходих при очен 2 пъти лекуваме с антибиотици лека форма няма като цяло зачервявания сърбеж болки нямам но е много упорит сутрин винаги се събуждам с лек секрет между ъглите на окото миглите ми постоянно са в малки прашинки дори и след почистване и чувствам дискомфорт и силна умора която се засилва вечер ,Вечер преди лягане чувствам леко дразнещо намокряне на очите и забелязвам изменение в конюнктивата на окото прекалено блестяща ми се струва.
  Моля ви за съвет и помощ :((((
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Алекс,
   Препоръчвам Еуфразия 9 сн – 3 пъти по 5 гранули и капките Окуфлаш – 3 пъти по 2 капки в очите.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Aleks Ivanov

    Много ви благодаря само искам да попитам ако използвам капките външно да накапвам ще има ли ефект лечението защотo капките не ми харесват как повлияват на слъзния ми канал зачервява се и се разширява от гледна точна на външната естетика на окото

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Алекс,
     Да, може да ги използвате външно.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Aleks Ivanov

  Много ви благодаря DR Janakiev искам да попитам какво може да ми препоръчате за сенките под очите от този конюнктивит и умората си докарах някакъв стрес недоспиване преди седмица ми се появиха лилави сенки под очите и отстрани на носа също имам зелени като венички сенки какво ще ми посъветвате с много бяла кожа съм и изглежда ужасно все едно сa ме били

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Алекс,
   Трябва да си възстановите имунитета.
   Препоръчвам ви сироп Д-р Марио Имунобуст.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Aleks Ivanov

    Здравейте отново от седмица пия вашия сироп ,който поръчах използвах и Еуфразия но капките не ги използвах може ли нещо друго да ми препоръчате капки не ми действат изобщо добре вчера ходих и на офталмолога ми отново ,обострен хроничен конюнктивит това каза преписа ми Артелак и Azyter зачерви ми се предната част на окото и отказвам да ги слагам явно много сa ми чувствителни очите … може ли да се излекува проблема ми без капки ? а някакви други методи да ми препоръчате

 45. Ивайла

  Здравейте, синът ми е на 3г.и 5м.всеки път като се разболее проблема е само с носа(сериозна хрема придружена със запушен нос и кашлица). Педиатърката ни изписва всеки път Ериус и капки за нос антибиотични, като само те помагат, но ми се струва времено решение. Бихте ли ни препоръчали нещо друго, с което да прекратим този порочен кръг. Пробвала съм с капки Низита да промивам нослето, но ми се струва че не помагат. Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивайла,
   Започнете 3 месечнасхемата за намаляване на третата сливица, каквато всички деца в тази възраст я имат.
   И така :
   сироп Д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   – сутрин Аграфис 5 сн – по 5 гран.
   – вечер Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Ивайла

    Благодаря Ви много д-р Марио за бързия отговор! Надявам се да се повлияе положително от терапията, че от доста време сме така. Желая много здраве и успехи!

    1. Ивайла

     Здравейте отново д-р Марио. Вече 2 месеца спазваме терапията, виждам до някаква степен подобрение. Редува се отпушване и запушване на носа, промиваме постоянно с физиол. р-р като няма никакви секрети. Последния месец обаче се появи една лоша кашлица, като нямше проблем с дробовете и я овладяхме с инхалации. 3 седмици не беше на градина, ходихме и на унг който каза че е уголемена третата сливица, взехме и посявка като не се изолираха бактерии при което извода на унг е премахване на третата сливица. Тъй като синът ми не прави отити, бронхити и други проблеми ми се иска да не избързваме. Дайте съвет как да процедираме за напред. Благодаря предварително!

     1. Mario Janakiev

      Здравейте Ивайла,
      продължете с препоръчаната от мен схема и спрете детето за по-продължително време от градина.
      не правете операция за сега.
      С уважение Д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     2. Ивайла

      Здравейте,да питам дали е възможно антихистамина(Ериус) да подтиска действието на хомеопатията, защото унг каза да продължаваме да го даваме. Благодаря Ви за отзивчивостта всеки път!

     3. Mario Janakiev

      Здравейте Ивайла, Не, няма да подтисне хомеопатията, но не знам защо го изписват УНГ специалистите.
      С уважение Д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. Виктория

  Здравейте, д-р Марио. От месец дъщеря ми на 3г. е със заден секрет и кашлица. Водих я на УНГ и каза розово-лилава лигавица. Изписа кузихром за 10 дни и Рупафин. След спиране на капките пак започна кашлица. Отидохме на алерголог и той потвърди алергията,но даде само тобрадекс за 5 дни. Секрета се избистри ,но кашлица остана. Моля Ви дайте съвет как да се справим.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте виктория,
   Започнете да давате сироп Д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл. и Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Правете инхалации с физиологичен разтвор.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Яна Маринова

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Синът ми е на 9 години. От известно време има всекидневно залпово кихане всяка сутрин. Рядко боледува. Кихането не е свързано със сезона на полените. Не е изследван за алергии, но киха абсолютно навсякъде (не само в нашата къща). Ходи на тренировки по плуване. Няма хрема, запушен нос или кашлица. Само това кихане сутрин. как мога да му помогна?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Яна,
   Не се притеснявайте,
   Кихането е реакция на организма към дразнения – било финни прахови частици или алергени.
   Нека да приема Нукс вомика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 48. Илияна Андреева

  Здравейте, синът ми е на 5 г. От миналата лято установихме, че има алергия. Давахме по предписание на лекар аериус, след това Ксизал. Лекарятфсмята, че това е сенна хрема. Но тя вече е цяла година. Всяка сутрин като стане киха, очите го сърбят, появяват се и сенки. Запушва се носа през ноща. Какво мога да му давам, че вече ми се струва, че прекалявам с този Ксизал? Благодаря, предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияна, може да му давате Апис мелифика 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Поумон хистамин 15 сн – по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Здравейте, детето ми е на 3г и от три месеца не спира да боледува. Всичко започва с бистър сопол, и се стига до ларингит и бронхит. Няма никакви бактерии, но сополите не спират. Бузите му се зачервяват без причина, киха, кашля,появява се лек конюктивит и според лекарката ни, е с алергичен ринит. Няма как да го тестваме още. Пие ксизал, рестив и сингулар. Моля, посъветвайте ме какво друго да му давам, защото от тези неща няма особен ефект. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анна, Започнете тази профилактика за 2 месеца – Сулфур 30 сн – по 5 гран. на ден и сироп Д-р МАРИО Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 50. Виолета

  Здравейте,на 38г. съм и това лято се появи ежедневно-сутрин и вечер(по-рядко през друго време на деня)многократно кихане,обилно отделяне на воднист,прозрачен секрет от носа,като понякога едната ноздра се запушва;леко сълзене и парене в очите. Всичко това рязко спира около час след ставане от сън и в повечето дни симптомите се възобновяват отново едва вечер(независимо дали съм в затворено пространство или на открито), рядко това се случва и през деня. Моля да ме посъветвате какво да приемам.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виолета, това са симпотми на вазомоторен ринит, който е подобен на алергичния. Каква е причината – не може да отговорим.
   Ето и схема, коята Ви препоръчвам:
   –Нукс вомика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Ринитал – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Елица Николова

  Здравейте д-р Янакиев, детето ми е на 2 г. от началото на май е със запушен нос, независимо от промивките, капките и терапията за сенна хрема, която направихме по препоръка на специалист УНГ. Съмненията са за трета сливица или алергия. В момента има жълто-залени гнойни секрети и от време на време киха или се прокашля. Когато спи сякаш си задържа дъха, след което се опитва да диша през носа, сепва се и така доста често, въобще не може да премине въздух през носа му, диша основно през устата. Какво бихте ме посъветвали да предприема?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица, Момче или момиче е ?


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Елица, За секретите – Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
     Впръсквайте в нослето – куикс акут – 3 пъти по 1 впр.
     Добре е след една седмица да започнете тази профилактична схема за терета сливица: сутрин Аграфис 5 сн – по 5 гран., вечер Калкарея фосфорика 15 сн – по 5 гран. , сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл. и пробиотик Флавия – по 1 прахче на ден.
     С уважение Д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 52. Marqna Ivanova

  Здравейте!
  Имам алергия към котки и домашен прах, която се изразява с кихане, прозрачен секрет от носа, сърбеж в гърлото, главоболие. Контролирах алергията с ограничаване на контактите, почти без лекарства. От 1 месец имаме домашен любимец – куче. Първите две седмици всичко беше ОК, но от скоро започнаха симптомите ми на алергия, като не е всеки ден, например през ден, т.е. един ден кихам, един съм добре. Има ли вариант да съжителствам с кучето и да контролирам алергията с хомеопатия?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марияна, Все пак си направете алергологични тестове и след това ще коментираме.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Здравейте, д-р Янакиев.
  Детето ми е на 5 години от вече месец и половина е с кашлица. Вечер по скоро суха, а сутрин и след сън влажна с откъртване на секрети. Преди година ни поставиха диагноза алергичен ринит. След консултация с УНГ, ни казаха лека алергичност. Лекувахме се с инхалации Пулмикорт, Ксизал и Мулоплант, забелязвам леко подобрение и след това отново влошаване. Сега усещам, че нослето пак се запушва и от там кашля отново и отново. Какво бихте ме посъветвали?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мая, Пишете в съобщения .
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 54. Йордан

  Здравейте д-р Янакиев мъж на 32 години съм страдам от ринит който се изразява с много запушен нос и след кратко повлияване от кортикостероиди и антихисатмини отново се запушва препоръката на УНГ ако не се повлияе от повторна терапия е изгаряне на носната лигавица. Какво бихте препоръчали Вие като хомеопатично лечение?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Йордан, Има много препарати, но не мога да се ориентирам по интернет, без преглед.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. Здравейте Д-р Янакиев
  Сина ми на З, 4 години прави периодични пристъпи на кашлица, последния е в момента. Няколко дни прекарахме повече време в двора и започна с бистър секрет и сълзене от очичките докато сме навън, а нощно време много продължителна дразнеща кашлица. Каква хомеопатия мога да давам?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели, Препоръчвам преглед при екар. Ако кашлицата е от секрети от трета сливица – направете инхалация с физиологичен разтвор.
   Аз мога да Ви помогна за профилактична схема.
   С уважение д-р марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. Здравейте,д.р Янакиев!

  Сина ми е на 2г, преди 2седмици беше на антибитик,от 7дни е със задна хрема, нослето хърка докато спи и се буди с рев. Правих инхалация 3-4 дни,давам Цинабсин,шуслерови соли 3 и 4, Назик кидс спрей да нос,имаше леко подобрение и от днес пак започна доста да хърка носа при следобедния сън. Какво ще ме посъветвате.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мила,
   Започнете тази схема за сегашното състояние и за повишаване на имунитета:
   – Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.
   Сироп Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   –спрей Фитолор хипертонки – за нос.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 57. Лидия

  Честит празник, Д-р Янакиев. Вие сте последната ми надежда :(. Синът ми е на 8 г., и на 20.02 се разболя от ларингит. От тогава не може да се оправи. Изпи куп лекарства, в това число и хомеопатични. Продължава с влажната кашлица,отделно много започна да киха. До 30.03 приемаше Зинат за 10 дни, заради силно възпалена носна лигавица. Пуснахме му много изследвания( преди приема на АБ), като от ПКК има завишени стойности на Еозинофилите.Гърлен и носен секрет са с умерено количество стафилок. ауреус , снимахме гърдите – чисти са. В момента приема Poumon Histamin CH 15, но не виждам резултат. Моля Ви дайте ми съвет как да постъпя. Да го водя ли при алерголог, за да го тествам? Как да облекча кашлицата? Тя е влажна, на моменти продължителна и давеща. Благодаря за отделеното време.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лидия, Не съм сигурен, че кашлицата е алергична щом като е влажна.
   Ето една изчистваща схема:
   – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   сироп Имунокидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 58. Гергана Маргаритова

  Здравейте д-р Марио.
  Синът ми е на 10г.и има алергия към домашен прах и полени и към дървета бреза. Давам му Ринитал,Pollens 30ch 2 пъти в седмицата по 10гр.и Histaminium 15ch 2 пъти в седмицата по 5гр.
  През нощта нослето му се запушва.
  Така ли да продължим с лечението?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана, Продължете така и впръсквайте в нослето Фитолор хипертоник.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 59. ЗЛАТИ

  Здравейте д-р Янакиев!Дъщеря ми е на 20г.има алергия към домашен прах,симптомите й се изразяват в кихане,сърбежи в носа и в очите,подуване на носа,сълзене и прозрачен секрет.Бихте ли ни посъветвали за ефикасно средство за лечение.Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Злати,
   Ето една схема:
   – Поумон хистамин 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – Нукс вомика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   –Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Сурен

  Здравейте д-р Янакиев ,
  На 60 години съм и имам алергия към промишлен прах и плесени.Живея в къща с двор и последните две лета съм с постоянна хрема по 2/3 месеца и съм като болен.Ходих на много лекари, но всички ме лекуваха от грип.Имам целогодишно симптоми на алергия (сълзене на очите, обриви само на лицето, често кихане по няколко пъти последователно и силни сърбежи по клепачите). Постоянно съм със запушен нос(или едната ноздра или другата е запушена). Бихте ли ми препоръчали някакво хомеопатично лечение.
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Започнете Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Еуфразия 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и Апис мелифика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Добре ще се отрази и сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден, разтворен с 10 мл.вода –


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. Мария

  Здравейте, Докторе. Третата ми дъщеря на 5 години и 3 месеца в края на април започна сутрин след събуждане с интензивно кихане и отделяне на бистър секрет, започнах да й правя инхалации с физиологичен разтвор, които я облекчаваха, но не изчезна състоянието, като в началото на юли /преди 2 седмици/ за съжаление състоянието еволюира в бронхит с бронхообструкция. Разбира се, лекувахме с антибиотик, инхалации с вентолин, пулмикорт, ериус, назик кидс за носа и сироп Хустагил. Посетихме специалист пулмолог, който назначи за месец терапия с ефира, ериус, фликсоназе спрей и половин месец инхалации с пулмикорт /1мл физиологичен.+ 1 мл от готовите дози пулмикорт/. Седмица след спирането на антибиоткиа и въпреки горепосоченото тя отново е със запушен нос, кихане и бистра секреция и съобщава за болки в гърлото и периодично прокашляне и прочистване на гърлото. Въпреки консерваривното лечение включих цинабсин 3-4 пъти дневно, а от снощи и напрвих ударно /през половин час/ по 2 капки разтвор на клеева тинктура /5 капки в 10 мл. Физиологичен разтвор/ във всяка ноздра. Съня й беше доста неспокоен, чистихме през ноща и с уред за носле за прахосмукачка. Днес почти не е кихала, все още се запушва носа, но секрета вече
  Е доста гъст и леко жълтеникав. Ще вметна,че най-голямата ми дъщеря също 5-6 години правеше подобни състояния, разбира се беше диспансеризирана за астматик и с предписано подобно лечение, което аз преустанових около 3-тия месец, тъй като отново не даде рвзултат, а детето след 8-та си година доста подобри състоянието си. Това, което ми прави впечатление, че и при двете началото на тези периоди се бележи и с манията за перфектна чистота- постоянно си мият ръцете и зъбите /при каката вече отмина, но малката в момента постоянно го прави и получих дежавю./ Ще помоля за съвет за облекчаване на симптоматиката на детето.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария, Да, Най-вероятно има алергична предиспозиция, но много добре отбелязахте, че и при двете дъщери тези оплаквания съвпадат със склонността към перфектна чистота. Смятам, че с тази профилактична схема ще намалим риска от развитие на бронхиална обструкция:
   – Арсеникум албум 15 сн – по 5 гран. сутрин.
   –Пулсатила 30 сн – по 5 гран. вечер.
   сироп ИмуноКидс – 2 пъти оп 5 мл.
   За 3 месеца…
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Лидия Петрова

  Здравейте Д-р Янакиев,
  Моят син е на 9 години и според мен има алергия към акари в домашен прах. Не е изследван. Носът му е почти целогодишно или запушен или трудно диша през него. Пролет, есен и зима при влажно време, а и през учебно време(явно при контакт с други деца) ларингит и тогава има и секрети, иначе през другото време носът е само запушен, без никакви секрети. Ще съм много благодарна, ако препоръчате схема с хомеопатия, защото вече прекалява с този Назик. Най – вече сутрин като стане, а понякога и през нощта и вечер преди лягане, но не може да търпи, дразни се и веднага взима Назика и го пръска.
  Благодаря предварително!
  С уважение,
  Лидия Петрова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лидия,
   Според мен трябва да се изясни диагнозата – дали има синузит, имала ли е трета сливица и ако има алергия – пак изследвания.
   след това ще направим профилактична схема.
   С уважение Д-р МАРИО ЯНАКИЕВ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. Лидия Петрова

  Благодаря за бързият отговор! Къде бихте препоръчали да отидем, защото в нашият град няма къде и кой да го прегледа. Водих го, смениха доста лекарства и когато накрая изписаха инжекции, спрях да го водя 🙁

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up