Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ако истински обичате бебето, отложете целувките

bebe-bashta-celuvka_f_improf_600x400

 

Повечето хора, особено жените, изпадат в искрено умиление при вида на новороденото и най-честото продължение на този екстаз е желанието да гушнат и целунат малкото човече. За мнозина целуването на дете, дори ако то е съвсем малко, е напълно естествено.  Оказва се обаче, че за новородените целувките могат да са опасни и да предизвикат сериозни здравословни проблеми, дори ако са от най-близките роднини.

Защо е важно да ограничим физическия контакт на нашите близки с бебето ни?

Всички сме чували за HSV-1 или по-популярното му наименование херпесен вирус, които се проявява под формата на малки мехурчета по кожата и лигавиците и лекарите го диагностицират като херпес симплекс. Този вирус, макар и широко разпространен и добре познат, може да предизвика възпаление на мозъчната обвивка при кърмачета и малки бебета.

 

Книга „От Нула“ – всичко  за  храненето,  отглеждането  и  развитието  на  детето…написано  от  педиатър.

 

Според Световната здравна организация (СЗО) вирусът може да се предава по въздушно капков път или чрез допир.

Повечето възрастни са носители на херпесния вирус, без дори да подозират. Вирусоносителите обикновено нямат представа, че могат да пренесат заразата, тъй като при тях липсват симптоми на инфекция и не изпитват неразположение.

Херпесният вирусът е силно заразен, това е и основната причина, той да е така широко разпространен. Близо 3,7 милиарда души под 50-годишна възраст в цял свят са носители на херпесния вирус. Най-честата му проява при възрасните е появата на болезнени мехури около устните и по-рядко на други места по кожата на тялото, проявяващ си предимно като повърхностен обрив.

Вирусът HSV-1 обаче може да предизвика тежки инфекции при новородени и кърмачета и дори да е смъртоносен тях. Това се случва, защото при инфектиране с херпесен вирус бебетата развиват менингит, който дори да бъде излекуван, оставя трайни и тежки поражения върху целия организъм на детето.

 

Dr.Mario ImmunoKids – за  имунитета на  децата ни

Ето защо, колкото и да са близки вашите гости и независимо, че може да ви изглеждат напълно здрави, не им позволявайте да целуват бебето ви. В този смисъл традиционната практика у нас, бебето и майката да не контактуват с външни лица първите 40 дни след раждането, сякаш не е никак излишна. Колкото по-малко хора ви посещават в първите дни след раждането, толкова по-добре е всички. Тези, които все пак имат контакт с вас и бебето ви, трябва да спазват висока лична хигиена и задължително да мият ръцете и лицето си преди да гушкат бебето, както и да не го правят без ваше знание или разрешение. Целувките по лицето или други открити части на тялото е добре да бъдат отложени за по-късен етап, а най-добре избегнати възможно най-дълго време./purvite7.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up